Prezentacje w żywnościowych sprawach...

W piątek 29 listopada odbyło kolejne spotkanie międzyklasowe z prezentacjami o żywności.
A właściwie o niemarnowaniu żywności.
A także o różnych problemach odżywiania i o zdrowiu.
I jeszcze trochę o klimacie i o lesie.
Spotkania i prezentacje to efekt prelekcji, które poprzednio odbyły się w wybranych klasach. Poprowadziła je przedstawicielka organizacji "Banki Zywności" zaproszona przez panią pedagog.
Spotkania odbyły się na różnych lekcjach z klasami piątymi i czwartą.
Dzieci przygotowały wystąpienia i prezentacje w różnych formach. Były plakaty, prezentacja, film nakręcony przez zespół, makieta, inscenizacja o lodówce, prezentowanie swojej ilustrowanej książki, a nawet rebusy i zagadki rysowane na tablicy.
Każdy zespół występujący przygotował też pytania sprawdzające do słuchaczy, a widownia mogła także komentować i zadawać pytania. Spotkanie poprowadziła przedstawicielka "Banków Żywności" i na koniec wręczyła dzieciom dyplom.
Największym osiągnięciem był chyba efekt kawiarenki charytatywnej zorganizowanej przez zespół z klasy piątej - prawdziwe pieniążki zarobione przy sprzedaży smakołyków, które dzieci przekazały jako dar dla Fundacji - w celu przekazania pomocy potrzebującym ludziom.
Dzieci włożyły wiele pracy i zaangażowania w swoje prezentacje.
Z przejęciem przekonyway o różnych sposobach na niemarnowanie żywności.
Wiedziały, że w Polsce rocznie marnuje się 9 mln ton żywności.
Może dzięki temu programowi już nie będą wyrzucać do kosza kanapeczki z drugiego śniadania...
Program edukacyjny nosi nazwę:
EkoMisja - Nie Marnuję
Jest to projekt edukacyjny Federacji Polskich Banków Żywności.
Prezesem Zarządu jest p. M.Borowski.
Program został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Treść merytoryczną opracowała Federacja Polskich Banków Żywności.
Patronaty honorowe:
- Minister Edukacji Narodowej
- Ministerstwo Środowiska
- Ośrodek Rozwoju Edukacji
- Instytut Badań Edukacji
Partnerzy:
- Grupa AMICA
- LIDL
Projekt “EkoMisja Nie Marnuję” ma za zadanie zwiększać świadomość, głównie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych (rodziców, nauczycieli) na temat ekologicznych skutków marnowania żywności. Dążymy do tego, by budować proaktywne postawy i zachowania ekologiczne wśród osób dorosłych, dzieci oraz młodzieży, poprzez działania edukacyjne pokazujące pozytywne aspekty ograniczenia marnowania żywności dla indywidualnych konsumentów (oszczędność pieniędzy, oszczędność energii, wody, surowców, troska o planetę, odpowiedzialność społeczna) oraz kreowanie mody na niemarnowanie żywności, jako kompleksowego zachowania proekologicznego.
W ramach projektu powstała kampania społeczna „Marnując Żywność – Marnujesz Planetę”.
Projekt zakłada działania edukacyjne w szkołach podstawowych na lata 2018-2020, realizowane przez edukatorów z Banków Żywności. Udział w projekcie weźmie 200 szkół podstawowych oraz 42 000 uczniów. Pierwsza edycja rozpocznie się od marca 2019, druga edycja od października 2019. Projekt zakłada zainicjowanie ekologicznych kół tematycznych – Szkolne Kluby Niemarnowania, których ideą będzie rozwijanie myślenia ekologiczne oraz kształtowanie postaw proekologicznych.
Opublikowano: 29 listopada 2019 15:02
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 1171